Top Menu

Novi ISO 9001:2008

Informacije o novoj normi ISO 9001:2008

Nova norma ISO 9001:2008 stupila je na snagu krajem 2008. godine, točnije 15.11.2008.

Radi se o dorađenoj verziji norme ISO 9001:2000 koja uz dodatna tumačenja već postojećih zahtjeva nema velikih izmjena, naime procesni pristup i osnovni zahtjevi ostaju nepromijenjeni ali ima niz unapređenja.

Neka od unapređenja su definiranje “outsourcing” –a, mjerenja gdje je to god moguće, veće značenje utjecaju na okoliš, veća odgovornost za proizvod sve do reciklaže, veće značenje članu uprave odgovornom za praćenje sustava upravljanja kvalitetom, povećava se i kompatibilnost s postojećom normom ISO 14001:2004 te se olakšava prevođenje istih.
Prelazne odredbe:



Prijelaz će se odvijati u naredne dvije godine a od 15.11.2009. godine svi certifikati moraju biti izdavani prema ISO 9001:2008. Prijelazno razdoblje ističe krajem 2010. godine točno 2 godine nakon objave nove norme i sve certifikacije prema ISO 9001:2000 postaju nevažeće.

Organizacije koje prvi put “dobivaju certifikat”, certificirat će se prema novom izdanju norme, dok one koje imaju certifikat, nakon isteka važenja certifikata, certificiraju se prema novom izdanju norme ISO 9001. s time da preporučujemo prijelaz u okviru slijedećeg nadzornog audita. Naravno organizacije koje to zatraže mogu se certificirati prema novom izdanju norme ISO 9001 prilikom redovitog godišnjeg nadzornog audita.

Neke od izmjena prema točkama norme:



1.2. i 1.2. uvodi se naziv statutory and regulatory requirementsumjesto dosadašnjeg regulatory requirements

4.1. outsourcing, novi naziv i nova definicija uz ukazivanje na važnost posebnog nadzora nad takvom vrstom procesa

4.2.1., 4.2.3., 4.2.4. zapisi moraju biti nadzirani, traži se povećana pažnja prema dokumentaciji

5.5.2. osoba koja je odgovorna za sustav upravljanja kvalitetom te organizacije mora biti član uprave organizacije

6.2.2. dodatno se ukazuje na važnost kontinuirane izobrazbe osoblja koje obavlja poslove koji utječu na kvalitetu

6.3. dodaje se informatički sustav u podršku u okviru infrastrukture organizacije

6.4. definira se radni okoliš (work environment)

7.1. zahtjeva se mjerenje proizvodnih parametara gdje je to god moguće

7.2.1. organizacija se mora i nakon isporuke proizvoda i dalje brinuti za sve što se može desiti s tim proizvodom u toku njegovog vijeka trajanja uključivši i njegovo konačno uklanjanje (recycling or final disposal)

Sve važne informacije oko prijelaza na novu normu moći ćete dobiti na našim seminarima.

Javite nam se.

Poslovno savjetovanje

Poslovno savjetovanje

Kroz više od desetljeće rada tima poslovnih savjetnika za malo i srednje poduzetništvo profilirala se usluga koja povezuje teorijska znanja modernog menadžmenta za uspješnu primjenu.

Edukacija

Edukacija

Vjerujemo u funkcionalna rješenja - rješenje ne smije biti samo sebi svrhom, ono treba imati dodanu vrijednost za klijenta. Edukacija mora biti utemeljena na teorijskom znanju i dobroj praksi.

EU Fondovi i potpore

EU Fondovi i potpore

Članstvo u Europskoj uniji poticaj je da snažnije pokrenemo unutarnje reforme koje su važne za našu dobrobit kao i da očuvamo nacionalne i kulturne jedinstvenosti.

Normirani sustavi upravljanja

Normirani sustavi upravljanja

Bavimo se sustavom upravljanja kvalitetom od svog osnutka 1998. godine. U periodu do danas, na uvođenju sustava kvalitete prema standardu iz serije ISO 9000 radili smo sa više od 100 klijenata.